GUSTAVUS MARIA DE BRUIJN

Gustavus Maria De Bruijn wordt geboren in Halen op vrijdag 28 juli 1854 om 4 uur ’s ochtends. Hij is het tweede kind en eerste zoon van François De Bruyn en Maria Hommelen.

Geboorteakte
Geboorteakte

Evenals zijn vader werkt hij als kleermaker te Halen. Hij was zo’n goede kleermaker dat hij niet eens de maat moest nemen van zijn klanten. Wanneer hij een pak moest maken, vroeg hij aan de klant om een paar keer op en af de kamer te wandelen en zo wist hij perfect op zicht alle maten die hij nodig had. Als hij moest werken met stof van uitstekende kwaliteit zei hij altijd: “Ge kunt er met een pen op schrijven!”

Hij is blijkbaar gekend in het dorp want hij wordt regelmatig gevraagd als getuige: 20 keer bij een geboorte en 17 keer bij een huwelijk. Ook werkte hij regelmatig voor notaris De Bosere uit Halen. Als de notaris een openbare  verkoop had vroeg hij Gustaaf om het ‘roepwerk’ te doen.

Hij huwt op woensdag 14 mei 1884 met Maria Rosalia Thoelen. Hij is dan 29 jaar.

Zij krijgen 9 kinderen, 4 jongens (Henricus, Ludovicus, Josephus en Florentius) en 5 meisjes (alle vijf heten ze Maria). Bij de meisjes is er een tweeling (Maria Victoria en Maria Virginia)die echter allebei binnen het jaar overlijden. Ook het laatste meisje (Maria Leopoldina), een nakomelingetje, overlijdt binnen het jaar. Alleen Maria Lucia en Maria Melania blijven langer in leven.

Staatsieportret

Hij overlijdt op 22 januari 1942 te Halen op 87‑jarige leeftijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s