MARIE LOUISE PHILIPPINE TIMMERMANS

Op zondag 1 juni 1845 rond elf uur ’s avonds is Marie Louise Philippine Timmermans geboren in Bree. Vanaf de eerste dag wordt zij door iedereen Louisa genoemd. Zij is de tweede dochter van Andries Timmermans en Anna Maria Hornix. Er zullen nog vier meisjes na haar volgen.

Geboorte-akte van Louise Timmermans

Geboorte-akte van Louise Timmermans

Haar vader doet aangifte van de geboorte in handen van burgemeester De Borman van Bree. De familie De Borman was een zeer vooraanstaande familie in Bree, zij hadden een kasteel op de Gruitroderkiezel.

In 1861 gaat ze als dienstmeid werken in Schakkebroek. Op 7 oktober 1861 (ze is dan amper 16 jaar!) bevalt ze van een zoontje, Louis. Het jongetje leeft amper twee maand en twintig dagen en overlijdt op 27 december 1861. Dit is natuurlijk stof voor speculaties. Hebben we hier te maken met een familieversie van Upstairs-Downstairs? Had haar werkgever losse handjes? Was ze misschien al zwanger in Bree en moest ze daarom naar Schakkebroek? Waaraan sterft kleine Louis na bijna drie maanden? Was zijn dood toeval of….? De geschiedenis heeft dit geheim nog niet prijs gegeven. Wie weet…

Zij leert daar de drie jaar jongere Johan Lemmens kennen. Ze huwen op 8 oktober 1868. Johan moet daarvoor, als minderjarige wees, wel de toelating krijgen van de familieraad.

Huwelijksakte van Johan en Louise

Huwelijksakte van Johan en Louise

Bij de opsomming van de getuigen in de huwelijksakte, staat de volgende zin : “welke verklaard heeft de kontraktanten niet te bestaen”. ‘Bestaan’ heeft hier de betekenis van ‘(bloed)verwant zijn’, zoals in ‘nabestaande’

Ze openen een herberg in de wijk Oppum te Herk-de-Stad.

Zij krijgen drie dochters: Anna Maria Francisca, Philomena Carolina Francisca en Maria Aldegonde (Alda).

In 1898 gaan ze in Rummen wonen, waar ze een winkel openen.

Op 12 december 1921 overlijdt ze in Rummen.

Een gedachte over “MARIE LOUISE PHILIPPINE TIMMERMANS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s