MARTINUS BIELEN

Martinus Bielen wordt geboren in Diepenbeek op vrijdag 3 april 1801. Het is volle Franse periode en dus wordt de datum geschreven volgens de Republikeinse kalender: 13 Germinal van het jaar IX. Misschien zorgt die turbulente Franse periode er ook voor dat de geboorte van Martinus niet geacteerd wordt in het bevolkingsregister. Gelukkig is de pastoor van Diepenbeek wel bij de pinken en vermeldt de doop van Martinus in het doopregister van de Sint-Servatius-parochie. Getuigen van de doop zijn Henricus Gybels en Maria Gertrudis Wolters.

Doopakte van Martinus Bielen

We vinden Martinus echter niet terug in de bevolkingsregisters van Diepenbeek. Ook zijn zus Anna Maria, die geboren is op 18 november 1796, vinden we niet terug. Op het eerste zicht lijkt dit niet belangrijk, maar dit heeft verstrekkende gevolgen. Officieel bestaan zij niet. Dit wil zeggen dat ze niet kunnen huwen, maar ook geen aanspraak kunnen maken op een erfenis. Dus is het best dat die toestand rechtgezet wordt. In 1825 richt Martinus sr. zich tot de rechtbank van Hasselt om alsnog zijn twee kinderen officieel op de wereld te zetten, op papier althans. Op 28 december 1825 doet de rechtbank uitspraak en wordt de toestand voor beide genormaliseerd. Klik op de “Lees”-knop om het vonnis te bekijken.

De rechtzetting komt precies op tijd. Op woensdag 18 augustus 1830, in volle euforie van het nieuwe land België, huwt Martinus om 10:00 uur in Diepenbeek met Anna Catharina Hermans. Anna zal wel met een dikke buik voor de burgemeester gestaan hebben, want op 3 september wordt hun eerste kindje al geboren. Joannes sterft jammer genoeg al op 24 september, 21 dagen oud. Er komen nog vijf kinderen, zie hiervoor de pagina van het gezin Bielen-Hermans.

Om toelating te krijgen voor het huwelijk moet Martinus een certificaat kunnen voorleggen dat hij heeft voldaan aan de militie-verplichtingen. Dit wordt op 6 augustus 1830 afgeleverd door de gouverneur van de provincie Limburg. Het wordt afgeleverd in Maastricht, want we zijn nog net voor de Belgische onafhankelijkheid in Nederlandse handen. In de lichting 1820 was hij loteling nummer 19 en dit verplichtte hem niet tot de dienst. We lezen op het certificaat dat hij 7 palmen, 1 duim en 5 strepen groot is, wat overeenkomt met 1,715 meter. Hij heeft een ovaal aangezicht, een hoog voorhoofd, grijze ogen en een korte neus. Hij heeft ook een gewone kin en bruine wenkbrauwen, maar wel een grote mond.

Martinus is landbouwer en werkt op de “Aldenhof” in Diepenbeek. Hij heeft in de gemeente enig aanzien, want in 1841 wordt hij schepen. Niet voor lang echter, want in 1842 is het gezin Bielen-Hermans verhuisd naar Herk-de-Stad. Zij gaan in het gehucht Oppum een boerderij houden. Hier sterft Martinus reeds op 17 juni 1851, amper 50 jaar oud.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s