HUBERTUS GELADI

Haube Geloes werd waarschijnlijk ergens rond 1670 geboren in Hongarije. Volgens verscheidene bronnen is zijn geboorteplaats ‘Changoe Tari’. Deze plaatsnaam is echter nergens terug te vinden, wel leeft er in de Oost-Karpaten een volksstam, de ‘Csango’s‘.

Hij komt op het einde van de zeventiende eeuw naar België en vestigt zich in Hasselt. Daar ontmoet hij Elisabeth Ballet. Ondertussen heeft hij zijn voornaam al vervlaamst: Hubertus. Op 15 januari 1713 huwen ze in de Sint-Quintinuskerk te Hasselt.

Huwelijksakte

Huwelijksakte

De eerste kinderen uit dit huwelijk (Joannes en Gisbertus) worden nog in Hasselt geboren. Catharina (die na één jaar sterft), Hubertus, Catharine en Maria-Christina worden in Alken, waar zij ondertussen wonen, geboren.

Hubertus heeft ondertussen ook zijn familienaam aangepast: hij gaat voortaan door het leven als Gelade. Dit is het begin van een uitgebreide familieboom met verschillende namen; Gelade, Geladi, Gelady, Glady, Glaude,…)

Hij verdient de kost als smid, houtbewerker en molenmaker.

Hij overlijdt in Alken op 31 mei 1731 en is dan waarschijnlijk 61 jaar oud. Op de overlijdensakte staat: morte instanea, wat we nu zouden omschrijven als ‘schielijk’

Overlijdensakte

Overlijdensakte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s